USB 3.0 Nedir?

Yazar hatice 17/01/2023 0 Yorum

USB 3.0 Nedir?

 

 

 

USB 3.0 bilgisayar ve aygıtların bağlantı arabirimi olan USB standartının 3. bir sürümüdür. USB aktarım hızlarından 3.0 olan bu versiyonu Superspeed olarak adlandırılır. Ortalama veri aktarma hızı 5Gbit/s'dir. Daha somut bir ifadeyle 2000 yılında sunulan USB 2.0'dan 10 kat daha hızlıdır.

 

 

 

Promosyon sektöründe kullanılan 3.0 teknolojili flash bellek ürünler genelde 20mb/s yazma hızı ve 100mb/s okuma hızı olarak üretilmektedir.

 

USB 3.0 ile Neler Yapılır?

Gün geçtikçe ilerleyen video ve HD kameraların yaygınlaşması, kısa videoların bile büyük dosya boyutlarında kaydeldilmesine yol açıyor. Usb 3.0 bu videoların aktarılmasını ve oynatılması için hız kaynağı imkanı sunuyor. Ayrıca video kamera üreticilerinin dosya boyutunu daha kaliteli kayıt imkanı sunuyor. Ayrıca usb yoluyla bağlanan harici disklerin kullanımı, veri transfer hızı açısından daha etkili olmuştur.

 

 

 

 

USB 3.0 Teknik Özellikler

USB 2.0  bilindiği üzere 4 telden oluşmaktadır. Biri güç, biri toprak diğer ikisi veri trasnferi için görevli tellerdi. USB 3.0'te topraklama için kullanılan tel sayısı 1'den ikiye yükselmiştir. Asıl fark yaratan diğer 4 teldir. Bu 4 telden birisi sadece okumak, diğer 2 telde yazmak için programlıdır. USB 2.0'dan farkı sadece daha hızlı olması değil. USB 3.0 aynı anda hem veri almayı hem de veri göndermeyi mümkün kılıyor.

 

 

USB 3.0 Ne Kadar Enerji Tüketir?

Hızı dışında bir diğer önemli özelliği ise daha az enerji tüketiminde bulunmasıdır. Bunu sağlayan yenilik daha önceki usb modüllerinde var olmayan bir yeniliktir. Cihazlar çalışmaya başlayacaklarında diğer uca bir sinyal göndererek cihaz o anda enerji aktarımına başlayacak. Cihaz çalışmadığı zamanlarda USB tarafında gereksiz enerji aktarımı gerçekleştirmeyecek.

 

USB 3.0 ve 2.0 Nasıl Ayırt Edilir?

Superspeed olarak adlandırılan USB 3.0 port rengi mavidir. Yani bilgisayarınızdaki USB yuvalarının içi mavi renkse veya port girişindeki USB sembolü SS olark yazılmışsa bu cihazınızın 3.0 desteklediğini gösterir.

USB 3.0 port rengi ve simgesi

Aynı şekilde USB 3.0 flash belleklerde de yine giriş yuvası mavi renkte olacaktır.

USB 3.0 çip rengi

Eğer bilgisayarınız USB 3.0 desteklemiyorsa 3.0 flash diski görmeyecek mi? Hayır, görecek. Kaygılanmanıza gerek yok. USB 3.0 Flash disk yine çalışacak fakat 2.0 gibi çalışacaktır. Yani yazma hızı 6mb ve okuma hızı 20mb olarak normal bir flash disk gibi çalışacaktır.

 

Etiketler: usb-3-0 usb 3-0 3

Yorum yazın